Hogy mit is valósíthat meg egy Intelligens Épület?

Audio és Videó eszközeinket (TV, videomagnó, HI-FI rendszer, CD/DVD lejátszó, Dolby erősítő, egyéb szórakoztató elektronikai eszközök) összeköthetjük, ezzel kialakítva az épület központi hang/videó rendszerét. Így például lehetőség nyílik arra is hogy a reggeli ébresztő bekapcsolja a kedvenc zenénket, rádióadónkat.

Az épületen belüli és kívüli világítótestek vezérelhetőek, szabályozhatóak (be/kikapcsolás, fényerő-szabályozás) akár jelenlét érzékeléssel vagy akár előre beállított időpontok szerint de beállíthatjuk az úgynevezett jelenlét szimulációt is, ha nem tartózkodik senki sem az épületen belül. Ez az üzemmód az épületben található világítótesteket véletlenszerűen be illetve kikapcsolja meghatározott időközönként azt az érzetet keltve, mintha otthon lennénk

A műszaki megoldás lehetővé teszi az épület energiaellátó rendszerének vezérelését is, ez különösen fontos a megújuló energiaforrások esetében, ahol a megtermelt energiát az épület elektromos rendszerében használjuk fel vagy valamilyen energiatároló egységben tároljuk el. Ha a villamos hálózatról vételezzük az energiát, akkor is adódhat olyan helyzet, hogy az épület villamos hálózatát vezérelni kell, tekintettel, hogy bizonyos esetekben az egész épület vagy egy-egy helyiség áramtalanítása elkerülhetetlen.

Az épületen belül közérzetünket leginkább a levegő minősége és hőmérséklete befolyásolja. Például a nem megfelelően megválasztott levegőhőmérséklet hidegérzetet kelthet. A klímaberendezések és fűtéstechnikai eszközök (kazánok, elektromos fűtőtestek) egyaránt vezérelhetőek, így mind nyári mind a téli időszakokban biztosítani tudjuk a kívánt levegőhőmérsékletet. Az épületen belüli levegő minőségének javítását különféle ventillációs és szellőztető berendezések alkalmazásával érhetjük el, melyek a felügyeleti rendszerrel szintén vezérelhetők. Az épületen belül a levegő hőmérsékletének folyamatos, energiatakarékos szabályozása kizárólag szabályozó automatikával állítható be. A hőmérsékleti értékek napokra, hetekre előre is megadhatóak.

Az Intelligens Épületek építészeti aspektusból:

Világunkban az épületek mindig is fontos szerepet töltöttek be, ahogy változtak a korok épületeink is egyre korszerűbbek és komfortosabbak lettek. A XXI. századi technológiával és technikával ma már olyan energiatakarékos épületek építhetőek melyek minden eddigi elképzeléseinket felülmúlja, épületeink már nemcsak a célból épülnek, hogy védelmet nyújtsanak a környezeti hatásokkal szemben illetve, hogy környezetünket esztétikus külsejű épületekkel tegyük harmonikusabbá hanem, hogy olyan funkció betöltésére is képesek legyenek melyekkel energiát és pénzt takaríthatunk meg.

Az épületek ma már sokkal komplexebb funkciókkal rendelkeznek mint például 100 évvel ezelőtt. Házunkból gyakorlatilag már minden elérhető a világon, hiszen az internet és a globális közlekedési hálózatok segítségével ma már olyan távolságok is ”legküzdhetőek” mint például: New York – Bejing lehetővé téve azt, hogy otthonunkból a saját hűtőnk rendelje meg azon élelmiszereket melyek éppen elfogytak, mindezt hangulatos, biztonságos és komfortos lakásunk bármely szobájából elérhetjük. De digitális világ fejlődésével az építészet is folyamatos átalakuláson megy keresztül, egyre modernebb anyagok felhasználásával egyre esztétikusabb és energiatakarékosabb házak építhetőek. Az elmúlt évtizedek rámutattak arra, hogy fosszilis energiatartalékaink nem végtelenek ezért a jövőben az egyre növekvő energiaigényt egyre nagyobb mértékben más energiaforrásokból kell pótolni.

Fontos, hogy az emberekben kialakuljon az ”energiatakarékos” szemléletmód, hogy a mindennapi életünk során figyeljünk arra, hogy környezetbarát anyagokat használjunk és fordítsunk arra is figyelmet, hogy például egy adott szolgáltatás produktuma a funkciója betöltése után hova is kerül. Minden ember életében fontos és rendhagyó momentum az a pillanat, amikor lakást vagy házat vásárol, hiszen ebben az épületben töltjük el napunk, hetünk legnagyobb részét ezért fontos hogy igényeinknek megfeleljen. Figyelmet kell fordítani az épületbe beépített szerkezeti anyagok minőségére, hogy minél több olyan anyag kerüljön felhasználásra melyek környezetbarát módon lettek előállítva, és olyan fizikai paraméterekkel rendelkeznek, amely elősegítik a kisebb energiaveszteséget.

Egy épület építése során felhasznált anyagok minőségén kívül fontos az épület gondos megtervezése, hiszen az épület szerkezeti felépítése is jelentősen befolyásolhatja az épület hőveszteségét. Nemcsak új épület esetén van lehetőség a hőveszteségek csökkentésére, hanem régebben, nem korszerű anyagok felhasználásával épült épületek hőveszteségei is jelentősen csökkenthetőek. Például az épület hőkamerás felvételével pontosan megállapítható, hogy melyek az épület azon pontjai melyek szigetelő képessége nem jó ezzel a költséghatékony módszerrel csak ott kell utólagos szigetelési munkát elvégezni ahol az szükséges.
Kiállítás
Technológia
Rendezvények